Protibolečinska terapija

ULTRAZVOČNA TERAPIJA

Ultrazvočno valovanje je zvočno valovanje visokih frekvenc, ki ga človeško uho več ne zaznava. S prenašanjem na površino telesa ultrazvočno valovanje v globini v mehkih tkivih povzroča nihanje teh tkiv. To povzroča blago segrevanje teh tkiv in ima tudi mikro masažni učinek.
Ultrazvočno terapijo uporabljajo terapevti že več kot 50 let za zdravljenje poškodb mehkega tkiva. Ultrazvočni valovi se proizvajajo s pomočjo mehanične vibracije kovinske glave ultrazvočne naprave.

Metodo v kombinaciji z drugimi terapijami uporabljamo pri zdravljenju različnih kroničnih vnetnih procesov, pred sproščanjem mišičnih kontraktur ali lokalnih zatrdlin kot tudi pri zdravljenju svežih poškodb mišic, ligamentov in kit.
Ko ultrazvočni valovi prehajajo preko kovinske glave v tkivo, povzročijo vibracijo okoliškega tkiva, še posebno plasti, ki vsebuje kolagen. Povečana vibracija pospeši nastajanje toplote v tkivu. Gretje tako lahko pomaga zmanjšati bolečino in mišične krče ter pospeši proces zdravljenja.

Terapija z ultrazvokom se aplicira z uporabo majhne kovinske glave, ki oddaja ultrazvočne žarke.

Učinki gretja in masaže z ultrazvočno terapijo prinašajo dve poglavitni koristi. Prva korist je v tem, da ultrazvočna terapija pospeši cirkulacijo krvi na apliciranih področjih kar pospeši zdravljenje. Druga pa je ta, da zmanjša otekanje tkiva kar je glavni vzrok bolečin.

Ena izmed največjih ponujenih koristi terapije z ultrazvokom pa je skrajšanje zdravljenja poškodovanega mehkega tkiva.

• Ultrazvok pospeši predviden čas procesa vnetja s tem, da vzpodbudi obnavljanje tkivnih celic na mestu poškodbe.

• Ultrazvok lahko tudi stimulira proizvajanje kolagena – glavne proteinske komponente v mehkem tkivu, kot so kite in vezi.

• Ultrazvok pa lahko tudi izboljša razteznost dozorelega kolagena, kar ima pozitiven učinek na brazgotino, ki lahko nastane po poškodbi.


ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija se uporablja predvsem za lokalno zmanjševanje bolečine pri kroničnih degenerativnih okvarah gibal kot tudi v kasni fazi rehabilitacije po poškodbah in operacijah na gibalih.

Elektroterapija je postopek, v katerem  električni tok uporabljamo za zdravljenje bolečih predelov. Na splošno velja, elektroterapija zmanjšuje bolečino, oteklino in odpravlja vnetja.

Komu je protibolečinska elektroterapija namenjena?
Elektroterapija je primerna za dve vrsti ljudi:
Za ljudi, pri katerih z drugimi metodami fizioterapije ne moremo odpraviti vzroka za bolečine in z elektroterapijo lajšamo bolečino,
Za ljudi, ki so že naročeni na fizioterapijo in želijo olajšati svoje bolečine med čakanjem na fizioterapijo.